‘Wat geweldig dat ik op de website van LanMan iets mag vertellen over de door mij opgerichte stichting House of Animals

Mijn grote drijfveer is om de stem te zijn voor dieren omdat zij die zelf niet hebben. De fundamenten van de stichting werden alweer 9 jaar geleden gelegd, toen we begonnen met de oprichting van een dierenomroep, omdat in de media structurele aandacht voor dieren ontbrak. En als men geen weet heeft van wat er gaande is in de wereld van dieren kunnen we ook niets ondernemen om hun situatie te verbeteren.

Inmiddels is dit initiatief uitgegroeid tot het mediaplatform Animals Today, de nieuwswebsite van House of Animals. De afgelopen jaren publiceerden we dagelijks dierennieuws uit binnen- en buitenland. Meer dan 10.000 artikelen zijn er al geschreven door onze zeer gedreven en vrijwillige redactie, waar ik ontzettend trots op ben!

We maakten ook gefilmde reportages, bijvoorbeeld over het trieste lot van straathonden op Curaçao. We filmden hoe de stier van Tordesillas ieder jaar wreed wordt opgejaagd door een wilde menigte en wat er in Spanje met galgo’s gebeurt zodra ze afgedankt worden als jachthond. Ik bezocht de galberen in Vietnam en nog veel meer. Ook onze reportages worden gemaakt door vrijwilligers, die het belangrijk vinden naast hun normale baan een bijdrage te leveren aan dierenwelzijn.

Mensen vragen mij wel eens of het niet zwaar is om al dat dierenleed te aanschouwen en heel eerlijk ja dat is het.  Zo was ik bij een galberenboerderij in Vietnam en daar stak een beer zijn klauw door de tralies naar mij uit. Hij zocht contact met een mens, ondanks de gruwelijkheden die deze beer al jaren had moeten doorstaan. Dit gebeurt omdat er nog steeds mensen zijn die geloven dat berengal een heilzame werking heeft. Daarom worden deze prachtige dieren in kleine kooien, onder erbarmelijke omstandigheden in donkere schuren gehouden. Eens in de zoveel weken wordt de gal uit hun galblaas afgetapt. Deze beren zijn allemaal zwaar getraumatiseerd, ziek en zwak.

Wanneer we in een dodingsstation filmen, zoals bij een dodingsasiel in Roemenië, dan probeer ik niet in de ogen van de dieren te kijken want dan breek ik. Daar heeft niemand wat aan, want ik ben daar om hun omstandigheden onder de aandacht te brengen. We zijn in de bevoorrechte positie dat er mensen zijn die ons financieel steunen om dit soort reportages mogelijk te maken en dus telt iedere seconde. Emotioneel worden helpt daar niet bij.

Maar tijdens het filmen van de galberen gebeurde het plotseling toch en geheel onverwacht. Ik ging even naar buiten voor wat frisse lucht en toen ik rondliep op het terrein viel mijn oog op een rij kooien met honden erin, bestemd voor consumptie. De manier waarop ze naar mij keken… die angst in hun ogen is niet te beschrijven. En ik kon niks voor ze doen. Dergelijke machteloosheid vind ik het ergste, want ik denk altijd in mogelijkheden. Maar als er geen kansen zijn om dieren in nood te helpen dan bloedt mijn hart.

We werken met House of Animals en Animals Today graag samen met andere organisaties, zowel in binnen- en buitenland. Zo werden de beren die we filmden in Vietnam bevrijd en opgevangen door Stichting VIER VOETERS. Van dergelijke successen kan ik echt genieten en als we ooit de kans krijgen gaan we terug om de beren in hun nieuwe onderkomen te filmen, zodat iedereen die geraakt is door onze reportage kan zien hoe het nu met ze gaat.

Naast het mediaplatform Animals Today heeft House of Animals een online kenniscentrum, een juridische afdeling in wording en de onderzoeksafdeling House of Animals Investigations, die in goede samenwerking met de politie onderzoek doet naar hondengevechten, stropers, malafide hondenhandelaren en alle andere misstanden rond dieren die het daglicht niet kunnen verdragen. En we hebben een groeiend aanbod van geweldige sprekers, die boeiende lezingen geven over actuele zaken, zoals de komst van de wolf naar Nederland, of hoe je als bedrijf iets kunt doen voor bijen en vlinders, die het hard te verduren hebben de laatste jaren.

Last but not least organiseren we ieder jaar de House of Animals Awards; een beloning voor mediaproducties die op een bijzondere manier aandacht hebben besteed aan dierenwelzijn. Afgelopen jaren waren Arjen Lubach, Paul de Munnik, Dinand Woesthof, Georgina Verbaan, Janine Abbring, Loretta Schrijver (tevens jurylid), Giel Beelen, Piet Hellemans, Nienke de la Rive Box, Eddy Terstall, Selma van Dijk, Kimberly Klaver, Andre van Duin, Josje Huisman en Miryanna van Reeden van de partij. Ik kijk nu al uit naar 3 oktober, wanneer de House of Animals Awards voor 2019 worden uitgereikt in de Rode Hoed in Amsterdam.

Het uiteindelijke doel van alles wat we doen met House of Animals is een bijdrage leveren aan een betere wereld voor dieren. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat er bedrijven zijn zoals LanMan die ons daarbij steunen!

Karen Soeters – oprichter House of Animals, hoofdredacteur Animals Today.

085 - 07 687 07

085 - 001 44 99 (alleen whatsapp)