Virussen en wormen op mobiele apparaten van jou en je personeel
Een smartphone is eigenlijk niks anders dan een mobiele computer waar je toevallig ook mee belt. Je mobiel is ook vatbaar voor virussen zoals je andere apparatuur.

Uit diverse onderzoeken blijkt dat hackers zich steeds meer richten op de mobiele markt en dat er stappen worden gemaakt in het kraken van sim-kaarten en mobiele software. Onderzoekers concludeerden bijvoorbeeld op basis van een driejarig onderzoek met duizend simkaarten dat één op de acht simkaarten gekraakt kan worden. Zodra zo’n simkaart gekraakt is, kunnen sms’jes onderschept worden en telefoongesprekken omgeleid en afgeluisterd worden.

Hoe nestelt een virus zich?
Virussen kunnen zich op verschillende manieren nestelen in je mobiele telefoon. Via een lek in je besturingssysteem, software op je telefoon en malafide apps. Een malafide app doet zich voor als een officiële app, maar zodra je hem accepteert en downloadt sta je de malafide app toe om bepaalde handelingen uit te voeren op je telefoon.

Ook kan een virus op de ouderwetse manier je telefoon binnendringen: via een bijlage van een e-mail. Nu is het niet zo dat je telefoon direct vastloopt als je een fotobestand met virus opent, maar zodra je je telefoon aansluit op een computer, infecteer je deze wel.
Tips voor het beschermen van je mobiele telefoon:
zet een mobiele versie van een virusscanner op je telefoon (informatie bij LanMan)
het besturingssysteem Apple van de iPhone is minder vatbaar. Toch is het niet onmogelijk dat je iPhone een virus krijgt;
beveilig je smartphone met een sterk wachtwoord;
Controleer of je op een veilige WiFi verbinding zit, als je op een openbare plek contact maakt met internet;
Installeer regelmatig updates voor je telefoon. Dit voorkomt kwetsbaarheden in je besturingssysteem;
controleer voordat je een nieuwe app downloadt, altijd even of je de officiële versie te pakken hebt. Kijk op de bijbehorende website welk bedrijf erbij hoort;
voorkom automatische bestandsoverdracht via Bluetooth en internet, door dit bij je instellingen aan te passen.

Heb je nog vragen bel ons | 085 – 07 687 07

Manfred, LanMan systeembeheer